ສະມຸນໄພ ແລະ ສຸຂະພາບ

ເລື່ອງສຸຂະພາບຫລາຍຄົນອາດມອງຂ້າມມັນໄປ ແຕ່ທ່ານຄວນຄິດໃຫມ່ ສຸຂະພາບນັ້ນມັນມີຄວາມສຳຄັນຫລາຍກວ່າທີ່ເຈົ້າຄິດ 😊✌👌👉

ໝູຊີ້ນແດງ ໄພຮ້າຍໃກ້ໂຕ ທີ່ບໍຄວນເບິ່ງຂວ້າມ

ໝູຊີ້ນແດງ ໄພຮ້າຍໃກ້ໂຕ ທີ່ບໍຄວນເບິ່ງຂວ້າມ

Posted by 
ຊີ້ນດາດ ປີ້ງ ປິ່ນ ລາບ ຕົ້ມເຄັມ ແລະ ເມນູລົດຊາດແຊບຊ້ອຍອື່ນໆ ທີ່ມີ
ຊີ້ນໝູເປັນອົງປະກອບຫລັກທີ່ຫລາຍຄົນຕ່າງເຂົ້າໃຈວ່າ ມີຜົນຮ້າຍໜ້ອຍກວ່າ
ຊີ້ນງົວ ຄວາຍ ແບ້ ທີ່ມີໄຂມັນກ້າມເປັນປ່ຽງນັ້ນ! ຈະມີໜ່ວຍງານໃດສໍາຫລວດ
ຫຼື ບໍ່ວ່າ ຊີ້ນໝູທີ່ຈໍາໜ່າຍໃນທ້ອງຕະຫລາດເຫລົ່ານັ້ນ ມີໝູທີ່ລ້ຽງດ້ວຍວິທີ
ແບບທໍາມະຊາດຮອດ 10% ຫຼືບໍ່? ແລະ ນອກຈາກນັ້ນ ບອກໄດ້ເລີຍວ່າ
ແມ່ນໝູທີ່ມາຈາກ ຟາຣ໌ມ ທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດທັງນັ້ນ.
….ຕາມຄໍາເລົ່າລືຈາກປະເທດເພື່ອນບ້ານ ໝູທີ່ລ້ຽງໃນຟາຣ໌ມ ສ່ວນໃຫຍ່
ຈະໄດ້ຮັບສານ ຮໍໂມນ (Hormone) ຫລຸດໄຂມັນ ຈົນຕົນໂຕສັ່ນປານຈັບໄຂ້
ແລ້ວມັນຈະມີຜົນຮ້າຍຕໍ່ຜູ້ບໍລິໂພກຫລາຍໜ້ອຍປານໃດ ຍັງບໍ່ມີນັກວິຊາການ
ອອກມາເປີດເຜີຍໃຫ້ປະຊາຊົນໄດ້ຮູ້ຢ່າງຈະແຈ້ງເລີຍ ຊຶ່ງພວກເຮົາມາຊອກຮູ້
ເບິ່ງວ່າ ການລ້ຽງໝູໃນຟາຣ໌ມ ມີຄວາມເປັນມາແນວໃດ ? ຜູ້ປະກອບການ
ດ້ານນີ້ ເຂົາດໍາເນີນທຸລະກິດຢ່າງມີຄວາມຮັບຜິດຊອບແນວໃດຕໍ່ສັງຄົມ ?

ມາຮູ້ຈັກກັບສານເລັ່ງຊີ້ນແດງໃນລະົບບຟາຣ໌ມ

….ປະມານ 10 ກວ່າປີມາແລ້ວ ໃນພູມີພາກນີ້ ໄດ້ມີການນໍາເອົາສານເຄມີ
ໃນກຸ່ມ ເບຕ້າ ອາໂກນິສຕ໌ (beta-agonist) ມາເປັນສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ
ໃນຟາຣ໌ມໝູສ່ວນໃຫຍ່ ໂດຍທີ່ສານໂຕນີ້ ຈະເຂົ້າໄປຫລຸດຊ່ອງວ່າງຂອງ ເຊລລ໌
ໃຫ້ຕິດກັນຫລາຍຂຶ້ນ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຫລຸດຊັ້ນໄຂມັນລົງ ປ່ຽນໄຂມັນໃຫ້ເປັນ
ກ້າມຊີ້ນ ຊຶ່ງສານທີ່ນິຍົມໃຊ້ມີ 2 ຊະນິດຄື ຊານບູທາມອລ(salbutamol)
ແລະ ເຄລນບູທາຣອລ (clenbutarol).
….ສານເຄລນບູທາຣອລ ເປັນສານຊະນິດທໍາອິດ ທີ່ເຈົ້າຂອງຟາຣ໌ມນິຍົມ
ນໍາເຂົ້າມາໃຊ້ຢ່າງກວ້າງຂວາງ ຈົນໜ່ວຍງານທີ່ກ່ຽວຂ້ອງອອກມາທັກທ້ວງວ່າ
ການນໍາ ສານເຄລນບູທາຣອລ ເຂົ້າມາໃຊ້ລ້ຽງໝູ ຍັງບໍ່ທັນມີການສຶກສາເຖິງ
ຜົນກະທົບທີ່ຈະເກີດຂຶ້ນກັບສັດ ແລະ ອັນຕະລາຍທີ່ຈະເກີດກັບຜູ້ບໍລິໂພກ
ຈິ່ງມີການຄວບຄຸມຢ່າງເຄັ່ງຄັດໃນການນໍາໃຊ້ ສານເຄລນບູທາຣອລ ເຮັດໃຫ້
ເຈົ້າຂອງຟາຣ໌ມຫັນມາໃຊ້ ສານຊານບູທາມອລ ເປັນໂຕເລັ່ງຊີ້ນແດງແທນ.
….ສານຊານບູທາມອລ ເປັນຢາໃຊ້ປິ່ນປົວຜູ້ປ່ວຍເປັນພະຍາດ ຫອບຫືດ
ໃນກຸ່ມ ເບຕ້າ ອາໂກນິສຕ໌ ໂດຍທີ່ສານກຸ່ມນີ້ຈະເຂົ້າໄປຈັບກັບໂປຣຕີນຮັບຢາ
ທີ່ຜິວເຊລລ໌ (adrenergic-receptor) ແລ້ວໂຕຮັບຢາຈະສ້າງສານ
catecholamines ແລ້ວໄປກະຕຸ້ນໃຫ້ມີການເລັ່ງການສ້າງ ເອັນໄຊມ໌
adrenergic cyclase ຊຶ່ງຈະເຂົ້າໄປເລັ່ງໃນລະບົບການເຜົາຜານ ສານ
ອາຫານໃນເຊລລ໌ ເຮັດໃຫ້ເກີດການຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ຂອງເຊລລ໌ ໂດຍສະເພາະ
ເຊລລ໌ກ້າມຊີ້ນ ເລັ່ງກະບວນການ glycolysis ເຮັດໃຫ້ປະລິມານໄຂມັນ
ຫລຸດລົງ ໂຮມທັງອາການຂ້າງຄຽງ ທີ່ເກີດຂຶ້ນກັບລະບົບອື່ນໆຂອງຮ່າງກາຍ.
….ການທີ່ສານນີ້ ຫາຊື້ໄດ້ງ່າຍ ແລະ ເປັນເຄມີພັນທີ່ໃຊ້ປະກອບການຜະລິດ
ຢາແຜນປັດຈຸບັນຊຶ່ງມີການຂຶ້ນທະບຽນໄວ້ແລ້ວ ຈິ່ງເຮັດໃຫ້ບັນຫາການໃຊ້
ສານເລັ່ງຊີ້ນແດງຍັງຄົງໂຕຢູ່ ແລະ ມີທ່າອຽງເຮັດໃຫ້ລະບົບການລ້ຽງແບບນີ້
ເປັນວິທີການທີ່ຖືກຕ້ອງ.

ໄພຮ້າຍຈາກສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ

….ການນໍາ ສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ ປະສົມໃນອາຫານ ແລະ ນໍ້າ ໃຫ້ໝູກິນ
ຈະເຮັດໃຫ້ເກີດສານຊີ້ນແດງຕົກຄ້າງໃນບໍລິເວນທີ່ເປັນເຄື່ອງໃນ ຊີ້ນກະໂພກ
ແລະ ຊີ້ນສັນໃນເປັນສ່ວນໃຫຍ່ ບັນຫາສໍາຄັນຢູ່ທີ່ ຜູ້ທີ່ແພ້ສານໃນກຸ່ມ ເບຕ້າ
ອາໂກນິສຕ໌ ກິນຊີ້ນໝູທີ່ມີການປົນເປື້ອນຈະມີຜົນຕໍ່ການທໍາງານຂອງລະບົບ
ປະສາດທີ່ຄວບຄຸມການທໍາງານຂອງກ້າມຊີ້ນຫົວໃຈ ຫລອດເລືອດ ຫລອດລົມ
ພົກຍ່ຽວເປັນຕົ້ນ ອາດເຮັດໃຫ້ເກີດອາການປຸ້ນທ້ອງ ປວດຮາກ ມືສັ່ນ ເຈັບຫົວ
ກ້າມຊີ້ນສະເໝັ່ນ ຫົວໃຈເຕັ້ນຜິດປົກກະຕິ ຊຶ່ງໂດຍທົ່ວໄປ ສານໂຕນີ້ ໄດ້ຖືກ
ຫ້າມໃຊ້ເດັດຂາດໃນກຸ່ມຄົນເປັນ ພະຍາດຫົວໃຈ ເບົາຫວານ ບ້າໝູ ຄວາມດັນ
ເລືອດສູງ ໄທຣອຍ (thyroid) ແມ່ຍິງຖືພາ ຈິ່ງຕ້ອງລະມັດລະວັງໃນການກິນ
ຊີ້ນທີ່ປົນເປື້ອນສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ.

ເຄື່ອງກວດສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ

….ປັດຈຸບັນ ມີເຄື່ອງກວດກາສານຕົກຄ້າງໃນຊີ້ນແດງ ແລະ ບັນຫາຂອງໄກ່
ແລະຊີ້ນໝູ ຊຶ່ງສາມາດກວດກາ ເພື່ອປະກັນຄວາມປອດໄພຂອງຜູ້ບໍລິໂພກ
ແລະ ສ້າງຄວາມຍຸຕິທໍາລະຫວ່າງຜູ້ປະກອບການທີ່ດໍາເນີນທຸລະກິດເພື່ອ
ບໍລິການສັງຄົມ ພ້ອມທັງ ຜົນກໍາໄລເພື່ອການຜະລິດສໍາ ແລະ ຜູ້ບໍລິໂພກ
ທີ່ໃຊ້ເງິນຈາກນໍ້າເຫື່ອນໍ້າແຮງມາຊື້ໃນສິ່ງທີ່ຕົນຄິດວ່າຈະເປັນແນວບໍາລຸງລ້ຽງ
ເພື່ອການມີຊີວິດ ແລະ ສືບຕໍ່ປະກອບສ່ວນໃນການສ້າງສາບ້ານເມືອງຕໍ່ໄປ
ໃຫ້ໄດ້ບໍລິໂພກສິ່ງທີ່ເປັນສານບໍາລຸງ ແທນການຮັບສານພິດທີ່ຕ້ອງໄດ້ໃຊ້ເງິນຊື້
ເພື່ອມາເບືອໂຕເອງໃນແຕ່ລະວັນ ເພາະເຄື່ອງກວດດັ່ງກ່າວ ໃນປະເທດໃກ້ຄຽງ
ກໍສາມາດຜະລິດໄດ້ແລ້ວ ແລະ ລາຄາຄົງບໍ່ແພງ ແຕ່ເຖິງວ່າຈະແພງ ຫາກ
ນໍາມາຊັ່ງຊາກັບ ຊີວິດ ແລະ ສະຫວັດດີພາບ ຂອງຄົນໃນສັງຄົມແລ້ວ ເຊື່ອວ່າ
ຜາງຊິງຄົງສູງຕໍ່າລື່ນກັນປານຟ້າກັບເຫວແນ່ນອນ…ກໍຂຶ້ນກັບວ່າ ເຮົາຢາກຈະ
ກວດມັນ ຫຼື ບໍ່ ?

ວິທີສັງເກດເວລາເລືອກຊື້

….ບັນຫາຊີ້ນໝູປົນເປື້ອນສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ ຄົງບໍ່ສາມາດແກ້ໄຂໄດ້ພາຍໃນ
ໄລຍະອັນສັ້ນ ສະນັ້ນ ກໍຕ້ອງອາໄສຄວາມສາມາດ ຄວາມຊ່າງສັງເກດຂອງຜູ້
ບໍລິໂພກເອງທີ່ຈະຕ້ອງຮູ້ຈັກເລືອກຊື້ ເລືອກກິນ.
….ວິທີກວດສອບແບບງ່າຍໆ ແລະ ໄດ້ຜົນດີທີ່ສຸດໃນຂະນະນີ້ມີວິທີດຽວ ຄື
ພະຍາຍາມເລືອກຊື້ຊີ້ນໝູທີ່ຕິດມັນຫລາຍໆຈະປອດໄພຫລາຍຂຶ້ນ ເຊັ່ນດຽວ
ກັບການເລືອກຊື້ຜັກສົດປອດຢາຂ້າແມງໄມ້ ໃຫ້ເລືອກຜັກທີ່ມີຮູບົ້ງເຈາະ
ແຕ່ປານນັ້ນກໍຍັງບໍ່ຮັບປະກັນ ເພາະຍັງມີພວກຫົວຂີ້ສໍ້ຈໍານວນໜຶ່ງລວງຕາ
ດ້ວຍການຂົ້ວດິນຊາຍໃຫ້ຮ້ອນແລ້ວພຶກໃສ່ຜັກໃຫ້ໄໝ້ເປັນຮູກະປ່ອງກະແປ່ງ
ເໝືອນຮູບົ້ງເຈາະ….ເຮົາກັບມາສູ່ເລື່ອງໝູໆກັນຕໍ່໋ ໂດຍປົກກະຕິແລ້ວ
ໝູສາມຊັ້ນທີ່ລ້ຽງດ້ວຍວິທີທໍາມະຊາດ ຈະມີສັດສ່ວນຂອງຊັ້ນມັນຢູ່ປະມານ
60% ມີຊິ້ນແດງ 40% ສ່ວນໝູທີ່ມີການໃຊ້ສານເລັ່ງຊີ້ນແດງຈະມີສັດສ່ວນ
ມັນປະມານ 30% ມີຊີ້ນແດງປະມານ 70% ແລະ ຂໍ້ສັງເກດອີກຢ່າງໜຶ່ງກໍຄື
ຊີ້ນໝູທີ່ປົນເປື້ອນສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ ຖ້າປະໄວ້ 2-3 ຊົ່ວໂມງໃຫ້ສໍາຜັດກັບ
ອາກາດ ມັກຈະມີສີເຂັ້ມກວ່າຊີ້ນໝູທີ່ລ້ຽງປົກກະຕິ ຍິ່ງເປັນຊີ້ນໝູທີ່ວາງໄວ້
ບ່ອນໂລ່ງແຈ້ງ ແຕ່ບໍ່ມີແມງວັນຕອມ ຕ້ອງລະວັງເປັນພິເສດ.
….ເຊື່ອວ່າ ມະຫັນຕະໄພຊີ້ນໝູປົນເປື້ອນສານເລັ່ງຊີ້ນແດງ ຄົງຍັງລ້າງຜານ
ຜູ້ບໍລິໂພກທີ່ມີທາງເລືອກໜ້ອຍຕໍ່ໄປ ຫາກຜູ້ປະກອບການ ຜູ້ທີ່ກ່ຽວຂ້ອງໂດຍ
ໜ້າທີ່ ຜູ້ທີ່ຢືນຢູ່ເບື້ອງໜ້າເບື້ອງຫລັງ ແລະ ຜູ້ວາງກົດກະຕິກາ ຍັງເບິ່ງບໍ່ເຫັນ
ຄຸນຄ່າຂອງຊີວິດ ເຫັນມະນຸດເປັນເໝືອນ ຂັ້ນໄດເພື່ອປີນປ່າຍສູ່ຄວາມມັ່ງມີ
ແລະ ຜົນລັບຕໍ່ໄປກໍຄື ຊັບພະຍາກອນມະນຸດ ຖືກບັ່ນທອນທາງດ້ານສຸຂະພາບ
ແຮງງານທີ່ເປັນໂຕຂັບເຄື່ອນສັງຄົມ ຂັບເຄື່ອນເສດຖະກິດ ຖືກທໍາລາຍໃຫ້
ເປ້ຍລ່ອຍ ລັດຕ້ອງເສຍເງິນສະຫວັດດີການສູງຂຶ້ນ ຊຶ່ງນັບເປັນເລື່ອງທີ່ຂາດ
ມະນຸດສະທໍາທີ່ໜ້າເສົ້າຂອງໂລກໃນຍຸກທີ່ ວິທະຍາສາດກ້າວໜ້າສູ່ທາງລົບ
ຊຶ່ງມັນຂັດກັບແນວທາງທີ່ຈະກ້າວສູ່ເປົ້າໝາຍສະຫັດສະວັດດ້ານການພັດທະນາ
ໃນປີ 2020.

No comments:

Post a Comment

https://youtu.be/JCOSN9aOH9U